Uintitiede

Ihmiset kehittyivät merenelävistä, mutta – katsomalla kehoamme – et koskaan tietäisi sitä. Emme voisi olla vähemmän sopivia liikkumaan vedessä, jos yritämme. Emme kellu liian hyvin, emme voi hengittää pitkään pinnan alla ja väsymme nopeasti, kun ryöstelemme aaltojen läpi yrittäessämme liikkua eteenpäin; suorassa kilpailussa delfiinin tai hain kanssa tulet aina viimeiseksi!

Mutta meillä ihmisillä on yksi suuri etu: tiedämme tieteestä. Ymmärrämme kuinka voimat toimivat ja kuinka voimme käyttää niitä hyödyksemme. Jos et ole koskaan ajatellut uimista tieteenä, nyt on aika aloittaa. Käytä tieteellistä ajattelua ja huomaat, että voit uida paljon tehokkaammin. Jos olet hermostunut ei-uimari, ajattelet vankkaa tiedettä, joka pitää ihmiset pinnalla, voi antaa sinulle tarpeeksi itseluottamusta murtaaksesi pelkosi. Joten mitä me odotamme? Otetaan askel askeleelta – katsomalla lähemmin uintitieteitä!

Mitä uinti on?

Uiminen on kehon liikuttamista veden (kohtalaisen viskoosin nesteen) läpi, joka on joko paikoillaan (kuten uima-altaassa), myrskyisässä (kuten meressä) tai jossain siltä väliltä. Jos uit kokonaan pinnan alla (esimerkiksi sukeltaessasi), liikut suhteellisen tyynessä vedessä; toisinaan aiot liikkua myrskyisemmässä ilman ja veden välisessä rajapinnassa, jalkojen, käsivarsien, pään ja kehon liikkuessa elementistä toiseen ja takaisin, kiihdyttäen tai hidastaen risteyksessä. raja.

Vesi vastaan ​​ilma

Ennen kuin voimme ymmärtää uinnin tiedettä, on hyvä muistaa, että ilma (kaasu) on hyvin erilainen kuin vesi (neste). Suurin ero on, että vesi on paljon tiheämpää (sama tilavuus sitä painaa paljon enemmän) ja viskoosimpaa (toisin sanoen paksumpaa – samalla tavalla kuin siirappi on viskoosimpaa kuin vesi).
Ilman ja veden erolla on valtava ero siihen, kuinka voimme liikkua ilmassa ja maassa. Kun kävelet maalla, tärkein asia, mitä kehosi tarvitsee tehdä, on työskennellä painovoimaa vastaan ​​(jalkojen nostaminen, käsien heilauttaminen ja kaatumisen estäminen jatkuvan tasapainon säätämisen avulla) ja pientä kitkaa, jossa kengät kohtaavat. maa. Jos liikut nopeammin (esimerkiksi polkupyörällä), ilmanvastuksesta tulee painovoimaa tärkeämpi voima; ellet kävele todella kovaan tuuleen, tuskin huomaat ilmaa kävellessäsi. Kun olet vedessä, painovoima on paljon vähemmän tärkeä, koska kelluvuutesi (taipumuksesi kellua) kumoaa sen suurelta osin. Päävoima, jota sinun on mietittävä uimarina, on veto – vedenkestävyys. Tulemme siihen hetken kuluttua.

Newtonin uinnin lait

Jos pidät tieteestä, mutta uinti pelottaa sinua, sinun on erittäin hyödyllistä – kuten tein uimaan oppiessani – ajatella Newtonin kolmea liikelakia. Fysiikan perustavanlaatuisimpien sääntöjen joukossa nämä kolme perusperiaatetta riittävät selittämään täydellisesti lähes jokaisen yksittäisen esineen liikkeet, joita tulet kohtaamaan.