Uinti tehokkaasti

“Professori Hildebrand juhli 77-vuotissyntymäpäiväänsä uimalla puoli mailia 22 minuutissa. Hän sanoi: “Käytin uimaräpylät ja nauhakäsineet, koska älykkään miehen pitäisi käyttää voimaaan tehokkaasti, ei vain sekaisin vettä.”

Uinti on loistavaa aerobista harjoitusta (voimakasta harjoitusta, joka todella pumppaa sydäntäsi ja keuhkojasi) ja erittäin väsyttävää; nämä kaksi asiaa ovat tietysti yhteydessä toisiinsa. Voit uida pidemmälle uimalla tehokkaammin, mikä tarkoittaa, että käytät mahdollisimman vähän energiaa jokaisessa vedossa minimoimalla vastuksen ja saamalla niin paljon eteenpäin työntövoimaa kuin pystyt.

Eturyöminnässä tavoitteena on ojentaa kättäsi niin pitkälle kuin mahdollista ja tuoda se takaisin niin pitkälle kuin mahdollista, vetämällä niin paljon vettä takaisin (kupissa käsin ja taivutetulla kyynärvarrella) kuin mahdollista.

Energiaa ja voimaa

Kehosi työntäminen veden läpi vaatii energiaa – ja kehosi menettää saman määrän energiaa prosessissa. Nopeutta, jolla jokin energiaa käytetään, kutsutaan tehoksi. Fyysikko Rhett Allainin mielenkiintoisen Wired-blogin mukaan mestariuimarit voivat saavuttaa hetkellisesti 1200 watin tehon (vaatteiden pesukoneen tai erittäin tehokkaan pölynimurin maksimiteho), joka on samanlainen kuin mestaripyöräilijä. lyhyitä aikoja pumppaamalla pois tasaisesti. Brittiläinen eläintieteen professori R. McNeill Alexander lainaa kirjassaan The Human Machine uinnin teholukuja, jotka ovat satoja watteja. [3] Tämä on yhdenmukainen huippupyöräilijöiden rutiininomaisesti tuottaman tehon kanssa (ja se on myös samanlainen kuin tämän artikkelin lopussa olevassa laatikossa oleva laskelma).

Kelluminen ja kelluvuus

Asiat kelluvat, koska kun laitamme ne veteen, niiden alla olevan veden paine työntää ylöspäin ja tukee niitä; toisin sanoen ylöspäin työntyvä vedenpaine tasapainottaa painoa (painovoimaa), joka vetää alaspäin. Tämä on yksi syistä, miksi uimme vaaka-asennossa: vartalon levittäminen tasaisesti saa sen toimimaan enemmän kuin lautta, joten alapuolella olevasta vedestä on enemmän työntöä. Tiedät luultavasti, että on paljon helpompaa kellua selälläsi kuin seistä suoraan ylöspäin, kun sinun on “tallattava vettä” (potku ja työnnä käsiäsi alaspäin luodaksesi ylöspäin suuntautuvan voiman, joka estää sinua uppoamasta).

Uimattoman suurin pelko on vajoaminen veden alle ja hukkuminen, mutta uinnin aikana on paljon vaikeampaa uppoaminen kuin luulisi. (Toisin kuin silloin, kun putoat vahingossa jokeen, jossa uppoat ja hukkut todennäköisemmin, koska vaatteesi kastuvat ja estävät sinua uimasta kunnolla; myös veden kylmyys vaikuttaa asiaan.) Vartalotyypistäsi riippuen. (kuinka iso olet, kuinka paljon painat, kuinka suuret keuhkosi ovat, kuinka lihava olet ja niin edelleen), saatat olla yllättävän eloisa: saatat olla melko vaikea uppoaa, vaikka haluaisitkin. On melko hyvin tiedossa, että lihavammat ihmiset ovat kelluvampia kuin laihemmat, ja tämä johtuu siitä, että rasva on vähemmän tiheää (keljuvampaa) kuin lihas. Märkäpuvun käyttäminen (valmistettu synteettisestä kumista nimeltä neopreeni, joka vangitsee ilmakuplia sen sisään) tekee sinusta vieläkin kelluvamman, minkä vuoksi sukeltajat joutuvat tyypillisesti käyttämään painoja, jotta he uppoavat.