Finswimming – Formula 1 uinti

Jokainen, joka on koskaan ollut todistajana 50 metrin finswimmer-sprintissä, saa syyn siihen, miksi finswimmingiä kutsutaan nimellä “Formula 1” uinti. Nopeus on kieltämättä vaikuttava! Mutta siinä ei ole kaikki. Aivan kuten Formula 1 -moottoriurheilussa, jossa kilpa-autojen eleganssi häikäisee faneja ja katsojia yhtä paljon kuin nopeus, monofiinia käyttävien finwimmerien tyylikkyys on vertaansa vailla. Kuin delfiini, hän vilkuttaa veden läpi ja on helppo kuvitella hänen murtautuvan läpi kuin merinisäkäs. Hän kaivertaa vanavedessään taakseen kuin kukaan muu uimari. Hänen koko kehostaan tulee dynaaminen aalto, joka liukuu veden läpi kuin orca. Kauneutta ja nopeutta, kuten Formula 1:ssa.

Vaikka myös vapaat sukeltajat käyttävät monofiineja maksimoidakseen ja virtaviivaistaakseen tehoaan säästäen samalla energiaa, näiden evien käytön todellinen kauneus – jotka muistuttavat delfiinin vahvaa häntää muodossa ja toiminnassa – on esimerkki evänopeudesta. Huippumuodossa oleva Finswimmers voi saavuttaa vedessä yli 11 km/h(6,8 mph), mikä on lähes 3 km/h (1,9 mph) nopeampi kuin huippuuimarien nopeus. Aivan kuten uimarit, finswimmerit käyttävät kuitenkin vain omaa kehonvoimaansa eteenpäin.

Mutta tämän nopeuden saavuttaminen vie aikaa ja paljon kovaa harjoittelua.

Formula 1 -kuljettaja kävi läpi vuosien tiukan harjoittelun useissa moottoriurheiluluokissa ennen kuin hän saattoi päästä “kuningasluokkaan”. Samoin evänvaimentin kehittäminen ja täyden potentiaalin saavuttamiseen menee myös vuosia. Hänen ruumiinsa täytyy muistaa liikkeet kuin delfiini toiseen luonteeseensa asti ja hän voi tehdä sen nukkuessaan. Pienet virheet vain sadan sekunnin hinnalla voivat tehdä tai rikkoa kilpailun, kuten huippuluokan moottoriurheilussa – sekunnin murto-osan. Ulosajo 50 metrin sprinttikisasta, jossa kaksi tai kolme evästä osuu seinään lähes samaan aikaan, on vesiurheilussa kuin mikään muu.

Mutta finswimming-tapahtumia himoitaan eri tieteenaloilla 25 metrin (yleensä nuoremmille urheilijoille) ja jopa 25 000 metrin maratonmatkakilpailujen välillä avomerellä tai järvessä. Jokaisella paikalla ja rodulla on oma makunsa ja jännityksensä. Joskus pitkän matkan kilpailuissa breakout-evät voivat saada ja ylläpitää johtopaikkoja useimmissa kilpailuissa vain, jotta kilpailijat, jotka oppivat paremmin säilyttämään voimansa koko kilpailun ajan ja maaliin voimakkaasti, pyyhkäisevät viimeisen 20 metrin aikana.

Kaikesta jännityksestään huolimatta evien evästys ei ole vieläkään kuuluisa urheilulaji.

Alhainen suosio johtuu osittain eväistä, erityisesti erittäin nopeasta hyperfinistä, joka on valmistettu pääasiassa käsin ja siten kallista; ja osittain siksi, että finswimming-tapahtumien medianäkyvyys on ohut. Kansainvälinen olympiakomitea hyväksyi vuonna 1986 finswimmingin ja kurinpidon säännöt, mutta silti laji ei ole läheskään mukana tässä arvostetussa urheilupelissä. Urheiluun osallistumisen huomioon saamiseksi on ensin kerättävä lisää suosiota, koska vain “laajalti harjoitellut urheilulajit” sallitaan “kaikkien urheilutapahtumien äidille”. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on tehtävä paljon työtä kulissien takana.

Internet on yksi niistä tiedotusvälineistä, jotka jo urheilevat eswimming-sisältöä.

On olemassa monia verkkosivustoja, joissa fanit ja utelias voivat louhia tietoa “Forumla One” uinnista. Finswimming-klubeilla tai uima- ja laitesukelluskerhoilla, joissa on eväuintiosastoja, on omat verantansa ja tunnetut monofin-valmistajat, kuten TRITON, tarjoavat laitteitaan oman internet-läsnäolonsa kautta. Fin Cityn kaltaisissa yhteisöissä finswimmerit ja kaikki urheilusta kiinnostuneet voivat löytää ja tavata samanhenkisiä ihmisiä ympäri maailmaa ja vaihtaa tietoja. Fin City on paljon enemmän kuin vain sosiaalinen yhteisö.

Siinä on Finswimming Wiki, hakemisto, jossa asiantuntevat jäsenet voivat luoda ja muokata artikkeleita urheilustaan ja levittää tietojaan koko finswimming-kohtauksen saataville. Finswimmingin tapahtumakalenterissa julkaistaan tärkeitä tapahtumia ja fanit voivat vaihtaa ajatuksia ja mielipiteitä Finswimming Forumissa. Jotta laji olisi visuaalisempi, on Finswimming Photo Album ja monia finswimming-linkkejä, jotka löytyvät Finswimming Links -hakemistosta.

Fin Cityn ja muiden erikoistuvien verkkosivustojen sekä muiden tiedotusvälineiden, kuten television, urheilukampanjastut avulla finswimmingillä on paljon paremmat mahdollisuudet tulla lopulta olympialajiksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.